woensdag 26 februari 2014

Foto's 2014

Het uploaden van foto's is hier in de bergen nogal moeilijk.
Vandaar heb ik enkele albums gemaakt in mijn dropbox, hieronder vind je de links en info!

Begin februari bezocht ik enkele prijecten, eentje daarvan is Noël orphanage in Gisenye (Noord Rwanda, op de grens met Goma, Congo) Ik logeerde er samen met Manuella en we bezochten ook Ubumwe Community Center (geen foto's wegens oplader vergeten in Kigali)


Enkele dagen later kwam ik aan in Mugonero, sinds dan mijn nieuwe thuis. Het eerste album is uitlsuiten de kindergarten, het tweede album al de rest! Van zingende weeskinderen rond het kampvuur tot prachtige uitzichten van het meer en veel meer!



Geniet ervan!

vrijdag 21 februari 2014

Erina I

Nog maar eens een bezoek aan Kigali i.v.m. mijn visum, maar deze keer maken we er een combi-trip van. Ik vertelde in mijn vorige blogbericht over Erina. Momenteel ben ik samen met haar in Kigali! 
Een hele onderneming! Hier een overzicht van een week vol ziekenhuisbezoeken!

Zondag
Een vermoeide reis van 5 uur, te beginnen met een moto-rit waarbij Erina veel moeite had om haar benen op hun plaats te houden. Aangekomen in 'la procure' bleek er geen water te zijn... Dan maar gaan eten in een 'middle class' restaurantje. Een hele ervaring. Bedenk eventjes dat Erina al haar hele leven in een weeshuis woont, nog nooit verder weg geweest is dan het dichtsbijzinde stadje, naar school gaat in het dorpje waar we wonen ( = the middle of nowhere) en iedere dag bonen met cassave en zoete aardappelen eet. Plots krijg je dan een menu-kaart in handen die ongeveer in het Chinees geschreven is! Een omelet kende ze wel en sinds dan is dit jaar favoriete maaltijd! 

Maandag
'S ochtends naar Caraes hospital aan de andere kant van de stad. Even serieus onderhandelen over de prijs voor de taxi en dan een eerste vragenronde aan de infobalie. Naam vand e ouders? Onbekend? Geboortedatum? 1/1/1997 (alleen het jaartal is zeker... Iedereen die zijn geboortedatum niet kent, is zogezegd op 1/1 geboren!)
Een vrij goed georganiseerd ziekenhuis, maar we hebben er uiteindelijk toch een uur of 6 doorgebracht. Ze hebben een EMR-onderzoek gedaan met betrekking tot de zenuwen in Erina's benen. Daar bleek alles min of meer in orde te zijn. Haar spieren zijn wel serieus verzwakt, maar daar kan aan gewerkt worden eens de oorzaak gevonden is. 
We kregen een doorverwijzing naar het King Faisal Hospital voor een MRI-scan. Na veel rondgebel een taxi chauffeur gevonden (die ons voor de rest van de week voorzien heeft van een super goede service!) en op naar ziekenhuis nummer 2. Daar aangekomen bleek alles al volzet te zijn, dus een afspraak voor dinsdag en terug naar 'huis'. 

Dinsdag
Tijd voor de MRI-scan. Weer een hele belevenis voor Erina, onze straffe madam! 45 miniten muis stil liggen, helemaal alleen in een kamer met een machine die veel lawaai maakt. In het begin was dat stilliggen niet zo gemakkelijk, vermits ze helemaal bibberde van de stress. Ze heeft dat goed gedaan :) Gelukkig is ze verzekerd en moeten we maar 10% van de kosten betalen. Toch was dat niet zo vanzelfsprekend vermits haar 'insurancecard' in het andere ziekenhuis ligt! Gelukkig is daar onze reddende engel meneer de taxi chauffeur! Een uurtje later hebben we de kaart en... Nee, kunnen we nog steeds niet betalen! Oo het 'transfer' papier staat een stempel te weinig! Hadden ze dat niet kunnen zeggen voor ik een taxi stuurde naar Caraes hospital? Even laten merken dat ik er niet mee kon lachen en dan heeft een vriendelijke vrouw haar goedkeuring gegeven :) Betalen en naar onze nieuwe verblijfplaats, mét water deze keer.

Woensdag
Om 10 uur zijn we weer present in ziekenhuis nummer 1, waar de dokter van maandag de resultaten bekijkt. Zogezegd is alles in orde, maar hij gelooft niet in die resultaten. Hij denkt op de scans iets te zien aan de nekwervels, dus wil daar graag meer informatie over. Morgen dus een nieuwe MRI! (Klein foutje van de dokters bij K.F.H die dit niet onmiddellijk gezien hebben... 
Hij onderzoekt Erina ook terug en merkt dat ze aan de linkerkant van haar lichaam veel minder gevoelig is voor aanrakingen, pijn en koude. Weer een stapje dichter bij de oplossing van dit mysterie! 
Na een lekkere lunch en een nieuwe verblijfplaats dicht bij het ziekenhuis, passeren we even in de boekenwinkel. We vinden er een cursus kinyarwanda-Frans. Leuke tijdvulling voor tijdens het wachten.Erina  is heel erg geïnteresseerd in talen, haar droom is om tolk te worden! :)

Binnenkort lees je deel 2!

woensdag 19 februari 2014

Kathie - Muzungu - Christine - Justine

Er is maar één iemand die me meer bijnamen gegeven heeft dan de Rwandezen (tot hiertoe). En jawel Michiel, dat ben jij! Maar met nog 4 maanden in het vooruitzicht, zou het dat wel eens kunnen veranderen. Begin dus maar al na te denken over een nieuwe bijnaam!

Ik ontmoet hier (bijna) dagelijks nieuwe mensen vanuit alle werelddelen. Ik zou denken dat ik een gemakkelijke naam heb, maar toch zijn er heel wat problemen. 'Stien' is voor vele mensen te kort, dus wordt er wel eens Christine van gemaakt. Maar wat ook gebeurd, is dat mensen me niet verstaan. En dan zeg ik 'My name is Stien, like Christine, but than just Stien'. En dan krijg je het volgende 'oh, Justine, nice to meet you!' 'No no, just only Stien!' (Just-stien ~ Juststien ~ Justine). 
Muzungu blijft ook nog een veel gebruikte bijnaam.
En dan heb je nog Kathie. Het heeft even geduurd voor ik door had dat er tegen mij gesproken werd wanneer ze me Kathie noemden. Blijkbaar was er vorig jaar een vrijwilligster die Kathie heet en sommige kinderen vinden dat ik op haar lijk... Victor toonde een foto, maar ik zie niet onmiddellijk de gelijkenissen.

Intussen hebben we een plan om met de 'kindergarten' aan de slag te gaan. Morgen namiddag gaan we in de buurt een soort enquête doen om uit te zoeken of we onze 'schoolfees' moeten verlagen en of we al dan niet een uniform zullen behouden. Ik heb via mail contact gehad met 2 vrijwilligster van LZG Halle die hier een hele hoop werk verzet hebben. Fijn om in deze lijn verder te kunnen werken :) Ze hebben toen ook een blog geschreven, die ben ik van A tot Z aan het lezen, super tof!

Vorige week ben ik samen met Victor met de boot naar een andere kleuterschool gereisd. Als ik al in 'the middle of nowhere' woon, dan woont Tricia in 'the end of nowhere' of zoiets! Ze komt uit Engeland en heeft samen met een Rwandees deze kleuterschool opgericht. Zij brengt veel tijd door in de klas, samen met de leerkracht en de 25 kleuters. Ze hebben 2 groepen, eentje in de voormiddag en eentje in de namiddag die elkaar afwisselen. Heel leerrijk voor mij om haar samen met de leerkracht bezig te zien! Heel gemoedelijk, een voorbeeld voor mij hoe ik de dingen die ik in de hogeschool geleerd heb kan delen met de leerkrachten hier! 'Al doende leer je' is hier de perfecte uitspraak! 
Ze werken ook bijna uitsluitend met lokale materialen en dat is dan weer een goed voorbeeld voor de leerkrachten hier. Vanaf de eerste dag dat ik hier aankwam, vroegen ze me om meer speelgoed. Ze hebben hier al on-ge-loof-lijk veel materiaal, ik zou bijna durven zeggen de inhoud van een volwaardige Belgische kleuterklas!
Ik hoop één van de komende weken er nog eens op bezoek te gaan met één van de leerkrachten. We plannen ook andere kleuterscholen te bezoeken om te bekijken hoe we een deeltje kunnen worden van deze 'communitpy' i.p.v. een concurrent in het kleuteronderwijs.

Vandaag was er 'hoog' bezoek i.v.m. de wet over de sluiting van weeshuizen. Het ziet ernaar uit dat ook L'esperance zijn deuren zal moeten sluiten... Maar er is nu wel (eindelijk) een organisatie die zich bezig houdt met het opvolgen van de terugplaatsing van kinderen bij familie. Zij zijn ook verantwoordelijk voor financiële steun e.d. Ik heb hier enkele 'assesments' gelezen die gedaan zijn bij 3 kinderen na hun terugplaatsing bij familie. 2 van de 3 kinderen leefde in extreme armoede. Maximum 1 maaltijd per dag, geen bed, geen schoenen (kinderen die op school komen zonder schoenen, worden terug naar huis gestuurd),... Eéntje is zelfs terug naar het weeshuis gebracht. Hopelijk komt er nu verbetering :)

Er zijn hier in het weeshuis 2 'speciallekes' die me ook wel bezig houden. 
Jean-Paul, waarover ik in mijn vorige blogbericht schreef, geniet van de dingen die we samen doen. Ik kan het de verzorgsters niet kwalijk nemen dat ze geen tijd hebben om activiteiten met de kinderen te doen, maar het blijft wel zielig dat hij 90% van de dag alleen doorbrengt. Hij kan zich niet zelf verplaatsen en wordt ook weinig bij de andere kinderen gezet (hygiëne speelt hier een belangrijke rol in denk ik...) Ik probeer uit te vissen wat hij leuk vind, wat hij kan en wat hij evtw. zou kunnen doen op momenten dat er niemand is om met hem bezig te zijn. Ik gaf hem bv vandaag een krijtbord en een krijtje en hij was er 2 uur zoet mee! Al een hele onderneming om het krijtje terug te pakken te krijgen wanneer het aan zijn rechterkant valt! (Hij gebruikt alleen maar zijn linker hand en kan ook alleen maar linksom draaien...) Maar hij weet goed wat hij wil en bereikt uiteindelijk zijn doelen wel :) En anders makt hij veel lawaai tot er iemand hem komt helpen! 


Erina is nummertje 2 die mijn aandacht wel kan gebruiken. Enkele maanden geleden, kreeg ze plots last van haar benen. Intussen is het zo ver geëvolueerd dat ze heel moeizaam stapt en niet meer naar school kan gaan. De kinderen wandelen hier 30 minuten naar school, dat kan ze echt niet meer! Ze is 16 jaar, dus niet zo simpel om aan de andere kinderen te vragen haar naar school te brengen. Ze is al verschillende keren naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek, maar ze vinden niet wat er precies aan de hand is. Hopelijk kan ze binnenkort naar een ziekenhuis in Kigali voor een MRI scan! Ze is erg geïnteresseerd in talen en Janelle (harpiste uit Canada die hier een week op vakantie was) gaf haar enkele Franse lessen. Na mijn Ugandese en Rwandese avonturen, is mijn Engels intussen enkele nivueau's naar boven gegaan (jaja, ik krijg er zelfs complimenten over! Ik spreek Engels zonder accent wordt gezegd... Mensen verwachten duidelijk ook niet dat iemand uit België engels spreekt, dat speelt dus ook in mijn voordeel!) Maar om terug te komen bij Frans... Ik spreek nu regelmatig af met Erina en dan oefenen we samen enkele uurtjes Frans. Ik moet zeggen, door er zowat mee bezig te zijn, komt de basis wel terug.
Het wordt wel hoog tijd dat er wat actie ondernomen wordt voor Erina. Ik heb de indruk dat de andere meiden van haar huis niet echt bezig zijn met haar. Ze zijn eerder jaloers wanneerJanelle of ik tijd met haar spenderen... Moeilijk! Ik heb Erina al verschillende keren zien huilen, vrees een beetje dat ze in een soort depressie aan het zakken is. Ik probeer haar nu wat op te krikken en wat bezigheden te geven, al is dat moeilijk vermits ze niet erg mobiel is!

De tijd vliegt voorbij nu! Groepen 'toeristen' wisselen elkaar vlotjes af. Momenteel geniet ik even van de rust in het 'guesthouse'. Voor 1 dag dan toch, morgen arriveren de volgende bezoekers weer! Tenten opzetten (en afbreken), slaapzakken oprollen, dekens luchten, piketten zoeken, matrassen versleuren, eten klaarzetten, tafels afruimen, drankjes voorzien, 'toiletservice' (ja, ook een eco-toilet heeft dit nodig) en véél babbelen over uiteenlopende thema's. Ik geniet ervan! Maar denk met momenten toch ook wel aan 14 juni, de dag dat ik terug naar huis kom, teurg bij de familie, terug een échte échte thuis heb... 

En nu is het tijd voor Frans!
Au revoir! A bientôt! 

woensdag 12 februari 2014

Kindergarten

Mijn Afrikaanse ervaringen hebben me geleerd dat het belangrijk is om geleidelijk aan je plekje te vinden in een organisatie. Dus ook bij L'esperance heb ik de voorbij week een beetje 'de kat uit de boom gekeken' om stilletjes aan meer en meer betrokken te worden. Van Victor's kant kwam die betrokkenheid al heel snel, ik krijg hier iedere dag meer verantwoordelijkheden. Dit geeft me een ongelooflijk goed gevoel! Ik ben terug de hele dag bezig in functie van kinderen en dat is exact waarvoor ik naar Rwanda gekomen ben. 

Ook in de 'kindergarten' zijn er veranderingen aan de gang. Ik ben al gevraagd om eens een les te geven, wat een 'succesnummer' werd. (Met de nadruk op 'nummer' in de 2 betekenissen van het woord... Het liedje 'I am the music man' is een hit-nummer-één in Karongi district en de Engelse nummers van 1-20 werden goed geoefend!) 


De sporen die Leraars Zonder Grenzen Halle hier achter gelaten hebben, zijn nog duidelijk zichtbaar. Het schooltje beschikt over veel didactische materialen, hulpmiddelen en praktische tips. Toch is de 'kindergarten' aan een opfrissingsbeurt toe. Momenteel zijn er maar 15 kinderen waarvan 10 weeskinderen (die uiteraard niet betalen). Er zijn 2 lonen die betaald moeten worden, wat maakt dat er verlies gedaan wordt aan dit project. Een weeshuis op zich is al een kostelijke zaak, dus je kan zelf wel even rekenen. Hrt doel is nu dat ik, samen met de 2 leerkrachten, op zoek ga naar nieuwe kleuters. Via sponsoring (voor diegenen die de bijdrage niet kunnen betalen) zullen we ervoor proberen zorgen dat we terug aan minimum 30 kinderen geraken. Momenteel wordt er 3000 RWF (3,5 euro) per maand gevraagd. Misschien moeten we dit verlagen naar 2000 RWF... Dit zijn dingen die we in de komende dagen zullen uitzoeken. We gaan op zoek naar kinderen in de dorpen rondom het schooltje, plaatsen een advertering ( = Een jongeman die door de dorpen zal lopen met de boodschap dat er een kleuterschool in de buurt is voor de jongste kinderen! Hij wordt hier niet voor betaald, maar wordt vrijgelsteld van Umuganda. Dit is de laatste zaterdag van de maand waarop iedereen verplicht wordt voor de overheid te werken om het land proper en netjes te houden, wegen aan te leggen,...) 

Daarnaast is het ook tijd om de regels in de kleuterschool terug wat te verstrengen. De leerkrachten worden geacht een 'snack' te voorzien voor de kinderen, maar ik heb dit nog maar één keer gezien. Ik heb ook de indruk dat ze niet erg gemotiveerd zijn omwille van het lage leerlingenaantal. Hrt gebeurt zeer regelmatig dat één van de leerkrachten niet aanwezig is en de andere de hele groep tesamen 'lesgeeft'. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, vermits de helft van de kinderen geacht wordt voorbereid te worden op de lagere school. 

Als we erin slagen om een bloeiend schooltje te maken van deze 'kindergarten', kan dit ook volgend jaar blijven bestaan. De Rwandese overheid heeft beslist dat er aan het eind van 2014 geen weeshuizen meer mogen zijn in Rwanda. Vermits de meeste leerlingen momenteel weeskinderen zijn, moet er dis heel wat veranderen! 

Ik kijk er enorm naar uit om aan dit project te werken! Ik heb al contact opgenomen met de groep van LZG Halle die intensief aan dit project gewerkt hebben. Morgen gaan Victor en ik op bezoek bij een vrouw die 3 jaar geleden een pre-school (1 jaar voor de lagere school) opgestart heeft enkele dorpen verder. Ik ben heel erg benieuwd! Hopelijk kunnen we met haar samenwerken, een uitwisseling orgnaiseren tussen de leerkrachten, ideeën uitwisselen,... 

En nu is het bedtijd! Ik lig hier regelmatig al om 9 uur in mijn bed, ten laatste 10 uur! Om kwart voor 6 (s ochtends ja ;) ) stap ik in mijn loopschoenen om te genieten van een uurtje joggen tussen de bergen en te genieten van de zonsopgang. Om 7 uur is het tijd voor ontbijt (ie-de-re dag verse ananas, mango, passievruchten, banaantjes, ... ) en om 8 uur begint de kleuterschool. Rond 12 uur sturen we de kinderen naar huis (de weeskinderen blijven natuurlijk hier en krijgen lunch) en rond 1 uur is het tijd voor ons om te genieten van de kookkunsten van Claude en Rasta. Ze kunnen heel lekker koken, alleen is het vaak hetzelfde. Dagelijks bonen, frieten ananas en rijst met afwisselend 'peanutsause', pasta, avocado of tomaten. En 's avonds hebben we al verschillende keren pizza gekregen! Ongelooflijk hoe ze dat hier kunnen klaarmaken, midden in de bergen met niet eens een winkel in de verste verte te bespeuren! 




vrijdag 7 februari 2014

Ubumwa Community Center ~ L'esperance orphanage

Eerlijk? Ja ik heb mijn angst om Muhanga, Kigali én al de mensen die ik al kende achter te laten, moeten overwinnen. Maar eens duidelijk werd dat er ook bij 'Strive Foundation' niet echt veel doen viel, heb ik het er toch maar op gewaagd. Van Manuella (Oostenrijkse die ik heb leren kennen in een gueshouse) had ik contctgegevens van Frederik gekregen. Hij en zijn vriend Zachary hebben samen 'Ubumwa Community Center' (UCC) opgericht, een center voor kinderen met een beperking. Frederik heeft zelf moeten leren leven met een beperking. Hij verloor in de nasleep van de genocide zijn beide handen tijdens een gruwelijke busreis. Maar zonder twijfel is hij een voorbeeld voor vele mensen die moeten leven met één of andere beperking. Hij heeft een enrome levenlust en vecht tot hij zijn doelen bereikt. Zo heeft hij bv. leren fietsen, kan hij prima met een computer overweg, zorgt hij voor zichzelf, kan hij een gsm gebruiken en ga zo maar verder. Je zou al héél snel vergeten dat deze zaken voor hem niet zo vanzelfsprekend zijn! Hij heeft me een rondleiding geven door het center, hier een opsomming van de activiteiten die georganiseerd worden:
- Naaiklas
- Kunst met bananenbladeren
- Juwelen van papieren parels
- Braïlle klas voor blinden en slechtzienden
- Sport voor iedereen (blinden, kinderen en jongeren met fysieke beperkingen, doven,...)
- Klas voor kinderen met zware mentale en fysieke beperkingen
- Kleuterschool (inclusie onderwijs voor +/- 120 kinderen met of zonder beperkingen)
Het was prachtig om te zien hoe iedereen hier zichzelf kan zijn! Dit lijkt me een uniek project voor Rwanda (ik durf niet voor Afrika spreken wegens te weinig ervaring, maar zelfs voor België zou dit een voorbeeld kunnen zijn op vlak van inclusie-onderwijs!).

Ik logeerde bij Manuella in 'Noël Orphanage', zo'n 12 km van Rubavu verwijderd. Dit weeshuis is het eerste én grootste weeshuis van Rwanda. Met momenten hadden ze wel 700 kinderen onder hun hoede. Nu is dit aantal recent teruggedrongen tot 200 kinderen, omwille van de nieuwe wet omtrend weeshuizen. President Kagame heeft namelijk beslist dat àl de weeshuizen in Rwanda ten laatste op 31 deceber 2014 hun deuren moeten sluiten. Rwanda is niet het eerste Afrikaanse land met zo'n wet, maar toch lijkt het me een onmogelijke opdracht. Vele kinderen komen in een weeshuis terecht nadat hun moeder overleden is. De vaders zijn vaak niet in staat om voor hun kind(eren) te zorgen, zeken niet wanneer deze nog erg klein zijn. Na een uispraak van 'Unicef' over het feit dat ieder kind recht heeft om op te groeien in een familie, zijn verschillende landen gestart met het leegmaken van hun weeshuizen. Ik begrijp heel goed dat er eerst gezocht moet worden naar opvanmogelijkheden binnen de familie, maar dat blijkt in vele situaties niet mogelijk te zijn. Gelukkig is er dan nog de mogelijkheid voor kinderen om in een weeshuis op te groeien, waar in de meeste gevallen toch enige controle is over educatie en voeding. Bij 'Noël' zijn er vooral nog heel veel jonge kinderen die geen plek gevonden hebben bij familie of opvanggezinnen. Op een namiddag heb ik er tijd doorgebracht met 50 kinderen onder de drie jaar! Foto's nemen, baby's bezig houden, kinderen op en af de wip helpen,... Ik heb er geen idee van hoe de verzorgers deze kinderen eten geven, in bad zetten en in bed krijgen, maar het staat wel vast dat ze héél hard moeten werken! 


Ik heb ook contact gehad met enkele van de oudere weeskinderen. Vele onder hen zijn net klaar met hun middelbaar onderwijs, wachten op de resultaten van de nationale examens en hope op een plek in een universiteit. Dit betekent dat ze momenteel niets te doen hebben en dat mag je dan ook heel letterlijk nemen. Ze hangen de hele dag rond... Bosco is daar een uitzondering op, hij is vlijtig op zoek naar een stageplaats om al wat ervaring op te doen. Toevallig heb ik veel contact met mensen die in de landbouwsector werken (voornamelijk andere mzungu's) dus ideaal om hem een beetje te helpen. Geen idee of de contacte, die ik gelegd heb iets opgeleverd hebben, maar we konden maar proberen!

Na enkele gezellige dagen samen, was het tijd voor mij om verder te reizen. Om 5.15 uur zat ik in de auto op weg naar het centrum van Kibuye. Daar de bus op (jawel, een kleine matatu voord e verandering) en om 6 uur ware we vertrokken. Om 6.05 uur stonden we al terug stil, rare geluiden waren de oorzaak. Een uurtje (en een paar mooie foto's) later was het probleem van de baan en konden we onze reis naar Kibuye verder zetten. Het was een prachtige reis, maar on-ge-loof-lijk vermoeiend! Er zijn 15 plaatsen in zo'n busje, maar het merendeel van de tijd zaten we met 22 personen + enkele baby's in de bus. We reden de hele tijd over een onverharde weg, slapen zat er dus niet meer in. 7 uur en een blauwe schouder later, kwamen we eindelijk aan in Kibuye. 

Victor (directeur van het weeshuis) had een boda (moto taxi) voor me geregeld. Deze zou wachten aan de busstop. Niets te zien... Ik maar rondvragen naar 'Emmanuel' maar niemand die wist over wie ik het had. Hij had me aangeraden om niet zomaar een moto ol te stappen, vermits het 1.5 uur rijden is en vele onder hen rijden (crossen!) levensgevaarlijk. Na véél over-en-weer gebeld, bleek dat ik niet in Kibuye was! De bus die ik genomen had, stopt het dorp voor Kibuye, maar niemand had me dit verteld. Een brommerke op naar Kibuye en dan hobbelen maar! Ik was stikkapot bij aankomst, maar wat ik toen te zien kreeg was ongelooflijk! (Foto's volgen!)

Na veel wikken en wegen tussen deze 2 projecten, heb ik beslist om bij L'esperance te blijven. Ik zal er in de voormiddag in kleuterklas werken, voornamelijk met de nieuwe kleutermeester. En tijdens de namiddag en avond mee helpen op kantoor, activiteiten organiseren met en voor de weeskinderen, me bezig houden met Jean-Paul (3 jarige jongen met fysieke en mentale handicap), helpen om een bibliotheek en spelletjesruimte op te starten, mee proberen concertplaatsen te regelen voor het koor, ...  

Momenteel ben ik in Muhanga om mijn bagage op te pikken en nog even met de vriendinnen hier wat tijd door te brengen. Gisteren ben ik mijn bagage in Kigali al gaan ophalen, dus alles komt terug samen! Ik heb ook (eindelijk!!!) mijn visum kunnen ophalen. Ben er niet bepaald tevreden mee, vermits ze beslist hebben me maar een visum te geven tot 15 maart 2014... Betekent dat ik een nieuwe aanvraag moet indienen (met een nieuw contract en uitnodiging van mijn nieuwe organisatie) voor de resterende 3 maanden. Maar daar ga ik me nu eventjes niet druk in maken. 

L'esperance, ik ben er helemaal klaar voor!!!!!!!!!!!!!!!!